Σχολή Εθνικής Άμυνας

Βιογραφικό Διοικητού

spanos_anastasios

Αντιστράτηγος Αναστάσιος Α. Σπανός

Διοικητής Σχολής Εθνικής Άμυνας

Ο Αντιστράτηγος Αναστάσιος Α. Σπανός γεννήθηκε το 1964 στο Πράσινο Αλιβερίου Ευβοίας. Εισήλθε το 1982 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1986 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού του Πεζικού.

Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας του ‘Οπλου του και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου.

Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του.

Το 2001 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.

Το 2002 φοίτησε στην Διακλαδική Σχολή Επιτελών Άμυνας (ΔΣΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στην 22 ΔΤΕ, ενώ το 2003 τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής στο 296 ΤΕ.

Το 1996 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του 37 ΛΑ-Τ στο Νεοχώρι Ορεστιάδας.

Το 2005 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή του Τάγματος ΥΕΑ/ΣΕΑΠ, ενώ το 2006 τα καθήκοντα του Διοικητή του 296 Μ/Κ ΤΕ.

Υπηρέτησε ως επιτελής σε Σχηματισμούς και Συγκροτήματα, καθώς στη ΙΙ Μ/Κ ΜΠ στο ΓΕΕΦ και στο ΓΕΣ.

Το 2011, φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και το 2013 τοποθετείται Επιτελάρχης της 98 ΑΔΤΕ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ».

Το 2015 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα στο ΓΕΣ, του Υποδιευθυντή Πεζικού.

Το 2016 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται αρχικά ως Διοικητής στην 30 Μ/Κ ΤΑΞ «ΤΟΜΟΡΙΤΣΑ» με έδρα το Λαγό Διδυμοτείχου και ακολούθως ως Επιτελάρχης στο Γ΄ ΣΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Το 2019 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο, τοποθετείται ως Υποδιοικητής στο Γ΄ ΣΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και το 2020 ως Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ».

Τον Μάρτιο του 2021 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NRDCGR στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθη η άσκηση STEADFAST LEDA-21 με ρόλο του Στρατηγείου για πρώτη φορά Multi-Corps Land Component Command (MC-LCC).

Την 9 Μαρτίου 2022 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Στον Αντιστράτηγο Αναστάσιο Α. Σπανό, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπομένων Παράσημων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων.

Είναι έγγαμος και έχει αποκτήσει δύο (2) παιδιά, τον Απόστολο – Παναγιώτη Δικηγόρο και την Ευδοξία – Μαρία Δημοσιογράφο.