Διεξαγωγή Ημερίδας "Η Υψηλη Διπλωματία και Στρατηγική του Ιωάννη Καποδίστρια"

2021, Νοέμβριος 5 - 2:58μμ

   Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ημερίδα με θέμα «Η Υψηλή Διπλωματία και Στρατηγική του Ιωάννη Καποδίστρια». Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».

   Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και απηυθύναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος,  η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, οι Πρέσβεις στην Ελλάδα της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας (με επιστολή) και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

   Κεντρικοί ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, οι Πρέσβεις επί τιμή κ. Αναστάσιος Βαρελάς, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς και κ. Περικλής Νεάρχου, ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς, η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Ειρήνη Χειλά, ο Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Δημήτριος Μαλέσης, ο Συγγραφέας κ. Ελευθέριος Παπακώστας, καθώς και ο Ιστορικός-Συγγραφέας κ. Βασίλειος Γεωργιάδης, ενώ τις δύο συνεδρίες συντόνισαν ο Δρ Ιωάννης Παπαφλωράτος και ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης.

   Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης, πλήθος ανωτάτων αξιωματικών των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, εκπρόσωποι των γενικών επιτελείων, οι σπουδαστές της Σ.ΕΘ.Α. καθώς και μέλη και φίλοι του ΚΕΜΣ "Ιωάννης Καποδίστριας".

   Στον Χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε μία ιστορική αναδρομή στα πεπραγμένα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, επισημαίνοντας το πολυδιάστατο έργο του και δίνοντας έμφαση στην διπλωματική του δεινότητα, την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «προσπάθησε να μετουσιώσει σε υψηλή στρατηγική προς όφελος της Πατρίδας μας».

   Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διορατικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια σε ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ιδέα της οποίας υπήρξε πρόδρομος, γεγονός που τον καθιστά πρωτοπόρο ευρωπαϊστή, καθώς από τις απαρχές του 19ου αιώνα πρέσβευε την αυτοδιάθεση των Εθνών. Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τους διοργανωτές της Ημερίδας, καθώς οι τοποθετήσεις των καταξιωμένων και επιστημονικά καταρτισμένων ομιλητών θα καταστούν έναυσμα εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων που θα φωτίσει την πολυσχιδή και σημαίνουσα προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, παρέχοντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν τις αθέατες πτυχές της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας του 19ου αιώνα.