Χαιρετισμός Διοικητού Σχολής

Χαιρετισμός Διοικητού της ΣΕΘΑ

για τον Εορτασμό των 70 ετών από την Ίδρυση της Σχολής

 

Το 2020, αποτελεί έτος ορόσημο για την ιστορία της Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), αφού συμπληρώνονται 70 έτη από την ίδρυσή της, όταν ο τότε Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, την 30 Μαΐου 1950, εξέδωσε προς τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας την ιδρυτική διαταγή συγκρότησης και λειτουργίας της Ανωτέρας Σχολής Επιτελών, υπό την ονομασία «Σχολή Εθνικής Αμύνης».

Σύμφωνα με την ιδρυτική διαταγή, σκοπός της Σχολής ήταν «η προπαρασκευή Επιτελών Αξιωματικών Μεγάλων Μονάδων και Γενικών Επιτελείων, καθώς και η κατάρτισις και η προπαρασκευή Αξιωματικών δια τας Ανωτάτας Διοικήσεις».

Η έναρξη λειτουργίας της καθορίστηκε τον Οκτώβριο του 1950, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Η διάρκεια εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων, που απαρτιζόταν από 18 Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, 4 του τότε Β. Πολεμικού Ναυτικού, 4 της τότε Β. Αεροπορίας και 2 της τότε Β. Χωροφυλακής (σύνολο 28 Αξιωματικοί βαθμού Συνταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη και αντίστοιχοι), ορίστηκε σε 10 μήνες. Τα προσόντα επιλογής των εκπαιδευομένων καθορίστηκαν με κριτήρια  «την πολεμική πείρα, το ηθικό κύρος, την υγεία, την ενεργητικότητα και τη διοικητική οργάνωση». Επιπλέον, προβλέφθηκε η φοίτηση στη Σχολή μικρού αριθμού Ανωτέρων Υπαλλήλων του Υπουργείου των Εξωτερικών και του Υπουργείου των Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας.

Η ΣΕΘΑ, παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη μέχρι το έτος 1952, όταν μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα στο κτιριακό συγκρότημα της πρώτερης θέσης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), όπου και λειτούργησε μέχρι το έτος 1978. Ακολούθως, μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «ΣΑΚΕΤΑ» στη Ν. Ελβετία, μέχρι το έτος 1984. Από τότε και στο εξής, λειτουργεί στην παρούσα θέση, στο πρώην Διοικητήριο της ΣΣΕ, στο Αβερώφειο Μέγαρο που εδρεύει στο «Πεδίο του Άρεως», στην πόλη των Αθηνών.

Το έμβλημα της Σχολής που αναπαριστά την Αθηνά με το ρητό «Σοφία συν Τέχνη» αντιπροσωπεύει την αποστολή και το έργο της Σχολής, αφού η «σοφία» και η «τέχνη του πολέμου» θεωρούνται τα αναγκαία εφόδια που θα καταστήσουν τους σπουδαστές έτοιμους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ασφαλείας της κάθε εποχής.

Η Σχολή, στην 70ετή πορεία της αποτέλεσε το μοναδικό στρατιωτικό ακαδημαϊκό ίδρυμα της Χώρας μας, το οποίο παρείχε και συνεχίζει αδιάλειπτα να προσφέρει εκπαίδευση ανωτάτου επιπέδου σε θέματα γεωπολιτικής, διεθνών σχέσεων, στρατηγικής ηγεσίας και γεωστρατηγικής στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των Υπουργείων.

Η υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή εκπαίδευση παρέχεται από διδακτικό προσωπικό αποτελούμενο από καθηγητές ΑΕΙ, εξωτερικούς ομιλητές και συνεργάτες, εγνωσμένου κύρους, ενώ εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, του στρατιωτικού, του κοινωνικού χώρου και της επιστημονικής κοινότητας, τόσο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού, συμπληρώνουν με τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις τους, τον κύκλο σπουδών της Σχολής.

Από τα σπλάχνα της, στην πολυετή διαδρομή της, αποφοίτησαν 5.888 «Επιτελείς Εθνικής Άμυνας», οι οποίοι στελέχωσαν και συνεχίζουν να στελεχώνουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), τα Γενικά Επιτελεία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Σωμάτα Ασφαλείας, καθώς και Υπουργεία, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην επιτελική διαμόρφωση κατάλληλων εισηγήσεων που προωθούν και εξασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.

Στην ιστορική διαδρομή των 70 τελευταίων ετών, η ΣΕΘΑ αποτέλεσε το φυτώριο ανάδειξης των στρατιωτικών ηγετών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΓΕΕΘΑ, οι οποίοι παρείχαν εξαιρετικές υπηρεσίες στη διασφάλιση της ακεραιότητας της πατρίδος, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της.

Παράλληλα, η Σχολή, με την παροχή ανάλογης εκπαίδευσης σε αλλοδαπούς σπουδαστές συμμαχικών και φίλιων χωρών, συνέβαλλε καθοριστικά στη στρατιωτική διπλωματία και στην ανάδειξη της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στο σύγχρονο ασταθές διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, που πλήττεται από νεοφανείς και πολυσχιδείς προκλήσεις ασφαλείας.

Ως ένας εξ’ αποστολής εμπνευσμένος, αλλά και διαχρονικά δυναμικός ακαδημαϊκός οργανισμός, η ΣΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της 70ετούς πορείας της μετεξελίχθηκε και προσαρμόστηκε στις σύγχρονες κάθε φορά στρατιωτικές και ακαδημαϊκές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τα συμπεράσματα των τελευταίων πολέμων και επιχειρήσεων και ωθούμενη από την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διεύρυνση της διεθνούς στρατηγικής σκέψης, προέβαλε, ως επιτακτική, την ανάγκη συνεργασίας, συνέργειας και στενού συντονισμού όλων των φορέων του κρατικού μηχανισμού, που διαμορφώνουν τους παράγοντες εθνικής ισχύος της χώρας.

Στην εξελικτική αυτή της πορεία διεύρυνε τον ορίζοντα της παραδοσιακής τεχνικής εκπαίδευσης της διδασκαλίας με νέες τεχνικές, όπως αυτές της διεξαγωγής ημερίδων, σεμιναρίων, ασκήσεων και της διαδραστικής συμμετοχής στο πλαίσιο ομάδων εργασίας. Παράλληλα, υλοποίησε συνεργασίες με πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού, προκειμένου να ενισχύσει το επίπεδο των παρεχομένων γνώσεων στους σπουδαστές της, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη γνώση μεταπτυχιακού κύρους. Τα τελευταία έτη, επιδιώκοντας την ακαδημαϊκή της εξωστρέφεια, συγκρότησε στην έδρα της Σχολής και διοργάνωσε, στην αγγλική γλώσσα, το Διεθνές Τμήμα Σπουδών για αλλοδαπούς σπουδαστές, με σκοπό τη μεταλαμπάδευση της Θουκυδίδειας στρατηγικής σκέψης.

Στο σύγχρονο, συνεχώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο προκλήσεις, διεθνές περιβάλλον, αποτελεί αξιωματική θέση, ότι η εθνική ασφάλεια αποτελεί πρωτίστως συνάρτηση της ποιότητας εκπαίδευσης και της αξιοσύνης των ηγητόρων.

Η ΣΕΘΑ, με πίστη και προσήλωση στις αρετές και τις διαχρονικές αξίες του Έλληνα, αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί την κοιτίδα της ακαδημαϊκής επιμόρφωσης, στρατηγικού επιπέδου, των μελλοντικών στρατιωτικών ηγητόρων και άλλων ανωτέρων στελεχών, προτάσσοντας τη σύμπραξη της «σοφίας» και της «τέχνης του πολέμου», ως το κορυφαίο αμάλγαμα, για την επίτευξη της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ και της ΝΙΚΗΣ, έναντι οποιαδήποτε επίδοξου επιβουλέα.